הליכה מתוך שינה - סהרוריות (סומנבוליזם)
אם אתם מתעוררים בבוקר מחוץ למיטה שלכם, או קמים לבית שנראה אחרת מהאופן שבו נראה כשהלכתם לישון – ייתכן שאתם סובלים מהליכה מתוך שינה.
מדובר במצב במהלכו אדם קם, מתהלך ו/או מבצע פעולות מסוימות בבית, במצב של ערות חלקית.
ברוב המקרים, האדם לא יזכור את האירוע בבוקר המחרת.
ההפרעה אופיינית יותר לגילאי הילדות, אך יכולה להופיע גם בקרב מבוגרים.
כיצד מתבטאת ההפרעה? מהם הגורמים להפרעה? כיצד מאבחנים ומטפלים בה?
את התשובות לשאלות אלו ואחרות תמצאו במאמר זה.

מה היא הליכה מתוך שינה?
הליכה מתוך שינה, הנקראת גם סהרוריות או סומנבוליזם, היא הפרעת שינה הנכללת בקבוצת הפרעות שינה שנקראות פאראסומניה – התנהגויות חריגות ולא רצויות בשינה.
פאראסומניה יכולה להופיע במעבר בין ערות לשינה, בשנת חלום, או בשלבי השינה העמוקה.
קבוצת ההפרעות בשינה המתרחשות בשלבי השינה העמוקה נקראת הפרעות ביקיצה (disorder of arousal), וכוללת בתוכה הליכה מתוך שינה וביעותי לילה.
הליכה מתוך שינה תופיע בדרך כלל במחצית הראשונה של הלילה, בה אחוז השינה העמוקה בכל מחזור שינה גבוה יותר, לעומת מחזורי שינה מאוחרים יותר של שנת הלילה.
האם הליכה מתוך שינה היא הפרעה שכיחה?
הליכה מתוך שינה אינה הפרעה שכיחה. סקירה שפורסמה ב-2021 מעלה כי הסיכוי לסבול מההפרעה לאורך החיים עומד על 6.9%.
ההפרעה אופיינית יותר לגילאי הילדות, כאשר ההערכה היא שכ-10% עד 15% מהילדים יסבלו מהליכה מתוך שינה. מחקר אורך שפורסם בשנת 2015 מצא שהשכיחות הגבוהה ביותר של הליכה מתוך שינה הינה בקרב ילדים בגיל 10. שכיחות זו הולכת ופוחתת עם השנים ומגיעה ל- 4% בגיל המבוגר.
מה קורה בהליכה מתוך שינה?
הליכה מתוך שינה הוא אירוע שמתרחש לרוב במחצית הראשונה של הלילה, ובו אדם יפקח את עיניו או יישאר עם עיניים עצומות ייתכן שיתיישב במיטה, ייצא מהמיטה, יסתובב בבית ויבצע פעולות שונות, כולל אכילה, התלבשות והשתנה, לפעמים במקומות לא מתאימים. ייתכן שבמהלך האירוע יתנהג האדם בצורה לא הגיונית, ימלמל, ואף ייתכן שיעשה מעשים מסוכנים. לרוב, האירוע נמשך מספר דקות ואם לא נעיר את האדם הוא יחזור לישון לאחר מספר דקות, ולא יזכור את האירוע בבוקר.
בהליכה מתוך שינה האדם נמצא במצב של יקיצה חלקית – בין ערות לשינה.
מצד אחד- חלקים של המוח נמצאים בשינה עמוקה, ומצד שני האדם עושה פעולות שנעשות בערות, ביניהן הליכה ודיבור, דבר המעיד על כך שחלקים מסוימים במוח ערים.
מהם הגורמים להליכה מתוך שינה?
כיום ידוע שלהליכה מתוך שינה ישנו מרכיב גנטי, כלומר – אם אחד מבני המשפחה המורחבת שלכם סבל מההפרעה בילדות יש סיכון גבוה יותר שגם אתם תסבלו מההפרעה במהלך החיים.
כך, מחקר אורך מצא ששכיחות הופעת הליכה מתוך שינה בילדים שאחד מההורים סבל מסהרוריות היא 47%, ו-61.5% בילדים ששני הוריהם סבלו מסהרוריות.
בנוסף, ישנם מספר גורמים שהופעתם עלולה להגביר את הסיכון להליכה מתוך שינה:
- חסך שינה
- סטרס נפשי או גופני – לחץ, כמו גם מחלה ויראלית שמשפיעה על הגוף, עלולים להגביר את הסיכון להליכה מתוך שינה
- צריכת אלכוהול
- הפרעות שינה אחרות עלולות גם הן להגביר את הסיכון להליכה מתוך שינה, ביניהן הפרעות נשימה בשינה
האם הליכה מתוך שינה היא קבועה או חולפת?
הליכה מתוך שינה תופיע לאורך תקופה מסוימת, ולאחר מכן בד"כ תהיה תקופה של הפוגה.
לדוגמא, תתכן תקופה של מספר שבועות שבהם יופיעו אירועים כל לילה, ולאחר מכן רגיעה שתמשך שבועות וחודשים, ללא אירועים כלל.
חשוב לציין שילדים שסובלים מההפרעה בגילאי הילדות, לא בהכרח ימשיכו לסבול ממנה כמבוגרים. ברוב המקרים מדובר בהפרעה שמופיעה בגיל הילדות ודועכת בתדירות ובעוצמה עם הגיל.
מהם התסמינים של הליכה מתוך שינה?
ככלל, אין תסמינים ייחודיים שמופיעים במהלך היום בקרב הסובלים מההפרעה, והיא אינה משפיעה על תפקוד האדם בשעות הערות.
לכן, לא פעם האדם עצמו לא יוכל לזהות את קיומה של ההפרעה, אלא בעזרת בן משפחה שמתגורר איתו ועד לאירועים הליליים.
סימנים שמעלים חשד לקיומה של ההפרעה יכולים להיות יקיצה בבוקר במקום אחר בבית שאינו המיטה, או עדות לכך שמשהו השתנה בבית במהלך הלילה.
כיצד מאבחנים הליכה מתוך שינה?
האבחנה של הליכה מתוך שינה הינה אבחנה קלינית, בשיחה עם רופא.
כשמדובר ב"התנהגות טיפוסית" של הליכה מתוך שינה, האבחון הקליני מספק ואין צורך בבדיקות נוספות. אם ההסתמנות הקלינית איננה "טיפוסית", למשל כשהאירוע מופיע בסוף שנת הלילה, או כשהוא נמשך יותר מכמה דקות, ייתכן שיהיה צורך בביצוע בדיקת שינה במעבדת שינה (לא בדיקה ביתית אלא בדיקה במעבדה). הבדיקה מאפשרת לרופא השינה לבחון את גלי המוח בשינה, לשלול בעיות כמו פרכוסים מורכבים, ולאושש או להפריך את האבחנה.
טיפול
חשוב לציין שברוב המקרים, הליכה מתוך שינה אינה צריכה להדאיג, ואינה דורשת טיפול תרופתי, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. הטיפול כולל הרגעה של הסביבה, חינוך להפחתת הסיכון לאירועי הליכה מתוך שינה כמו באמצעות הקפדה על שנת לילה מספקת.
בנוסף, במידה וידוע לכם שאחד מבני המשפחה שלכם סובל מהליכה מתוך שינה, הדבר החשוב ביותר הוא לדאוג לסביבת שינה בטוחה, לנעול את דלת הבית בלילה, לוודא שהחלונות סגורים ואף לוודא שישנם סורגים על החלונות, להרחיק חפצים מסוכנים או רהיטים שעלולים להוביל לפגיעה באדם שסובל מההפרעה.
נשקול לתת טיפול תרופתי לילדים או למבוגרים הסובלים מהליכה מתוך שינה, במקרים הבאים:
- אירועים ליליים הנמשכים לאורך תקופה ארוכה (כמה חודשים ויותר) על בסיס יום-יומי
- כאשר האירועים הליליים הובילו לאירוע מסכן חיים, כגון יציאה מהבית, נהיגה וכו, או שהוביל לפציעת האדם הסובל מההפרעה.
הקו הראשון בטיפול התרופתי יהיה לרוב תרופות "קלות" שמחזקות את השינה, ובראשון מלטונין. במידה וטיפול זה אינו יעיל מספיק, ניתן לשקול מתן תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, כדוגמת קלונקס.