הפרעות שינה אצל מבוגרים ובגיל השלישי

נדודי שינה (אינסומניה)

נדודי שינה כוללים קשיי הרדמות, קשיים בשמירה על רציפות השינה (התעוררויות קצרות או ממושכות במהלך הלילה), השכמה מוקדמת ותחושה של שינה לא מרעננת כל הנ"ל בנוכחות תנאים טובים לשינה.

הבסיס לטיפול הנכון בנדודי שינה היא אבחון שורש הבעיה. האבחון הראשוני מתבצע במסגרת שיחה עם רופא שינה. בחלק מהמקרים יכול רופא השינה להמליץ על ביצוע בדיקת שינה שמתבצעת בבית הנבדק ובמידת הצורך במעבדת שינה.

הגישה הטיפולית לנדודי שינה השתנתה אף היא בשנים האחרונות. ברור כיום שיש לטפל בנדודי השינה אשר גורמים לקיצור כרוני של משך השינה עקב ההשפעות הרבות שיש לקיצור משך השינה על הבריאות, איכות החיים ותוחלת החיים. אולם, יש לבחור את הטיפול הנכון בצורה אינדיבידואלית לכל מטופל ומטופל בהתאם לסיבה לנדודי השינה.

למידע נוסף והמשך קריאה על נדודי שינה >

דום נשימה בשינה

דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה שעלולה בה הנשימה נעצרת ומתחילה שוב ושוב. אם אתם נוחרים בקול רם ומרגישים עייפים גם לאחר שנת לילה שלם, ייתכן שאתם סובלים מדום נשימה בשינה. 

  • דום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive sleep apnea – OSA), שהיא הצורה השכיחה יותר המתרחשת כאשר שרירי הגרון נרגעים וחוסמים את זרימת האוויר לריאות.
  • דום נשימה מרכזי בשינה (Central sleep apnea – CSA), המתרחש כאשר המוח אינו שולח אותות מתאימים לשרירים השולטים בנשימה.
  • דום נשימה מורכב בשינה, המתרחש כאשר למישהו יש דום נשימה חסימתי (OSA) מאובחן על ידימחקר שינה, שהופך לדום נשימה מרכזי-( (CSAאך הוא מקבל טיפול עבור OSA.

להמשך קריאה בנושא הפרעות נשימה בשינה >

הפרעות תנועה בשינה

שתי הפרעות התנועה השכיחות הן תסמונת הרגליים העצבניות (restless leg syndrome) ותנועות רגליים מחזוריות בשינה (periodic limb movement disorder).

האבחנה של תסמונת הרגליים העצבניות היא קלינית ומתבססת על שילוב של מספר סימפטומים (תחושה לא נעימה ברגליים המתוארת ככאב/זרמים/לחץ בד"כ בשעות הערב ובתהליך ההרדמות, צורך עז להניע את הרגליים, תחושת הקלה בעקבות הנעת הרגליים).

תסמונת הרגליים העצבניות שכיחה (5-15%) והינה אחת הסיבות לקשיי הרדמות. שכיחות התסמונת גבוהה יותר בתקופת ההיריון, בחולים עם אי ספיקת כליות ובמחלות נוירולוגיות.

נמצא קשר בין התסמונת ודלדול מחסני הברזל.

כ-85% מהסובלים מתסמונת הרגליים העצבניות יסבלו במהלך הלילה מתנועות רגליים מחזוריות בשינה. אבחון של תנועות רגליים מחזוריות בשינה מתבצע במסגרת בדיקת שינה במעבדת שינה. חשוב לאבחן הפרעה זו היות והיא פוגעת ברציפות השינה ובאיכותה ויכולה להביא לעייפות וישנוניות יומית כמו גם לירידה כללית בתפקוד במשך היום.

הטיפול בשתי ההפרעות, לאחר שנבדקו מחסני הברזל, הינו תרופתי.

הפרעות שינה בגיל המעבר

נשים רבות מצפות לתסמינים לא רצויים במהלך גיל המעבר, יחד עם ההזעה והעלייה במשקל מגיעות בעיות שינה.

הפרעות שינה הן אחד התסמינים העיקריים של גיל המעבר. תסמינים בולטים של הפרעות שינה שנשים בגיל המעבר מתלוננות עליהם כוללים קושי בהרדמות, יקיצה תכופה ו/או יקיצה מוקדמת בבוקר.

 

לכל המידע על הפרעות שינה בגיל המעבר >

Call Now Button