שיתוק שינה

שיתוק שינה הוא מצב בו אדם מתעורר, אך שריריו עדיין נמצאים במצב של "שינה", כלומר מתח שרירים אפסי. התוצאה נחווית כמעין שיתוק גופני, למשך מספר שניות ועד דקה.

בניגוד לנהוג לחשוב, מדובר בתופעה נפוצה יחסית באוכלוסייה, שיכולה להופיע ולהיעלם בתקופות שונות לאורך החיים.

מהם הגורמים לשיתוק שינה? כיצד זה מתבטא? כיצד מאבחנים את הבעיה ומתי יש צורך בטיפול?

במאמר זה תמצאו את כל המידע בנושא שיתוק שינה.

תמונה תיאורית לשיתוק שינה

כיצד נראית שנת הלילה שלנו?

שנת הלילה שלנו בנויה ממחזורים, כאשר משך כל מחזור כ-90 דקות.

כל מחזור מורכב ממספר שלבים:

  • שינה קלה – שלב 1 ו-2 של השינה. מתבטא בגלי מח אופיניים, קצב פעימות הלב יורד, מתח השרירים יורד, הנשימה סדירה.
  • שינה עמוקה – שלב 3 ו-4 של השינה. גלי המח גבוהים ואיטיים, קצב פעימות הלב והנשימה נשאר נמוך, מתח השרירים נשאר אך הוא ירוד.
  • שנת REM – שלב זה מאופיין בפעילות מוחית שמזכירה פעילות מוחית של ערות, תנועות עיניים, וחלימה. אך בעוד שהמוח פעיל מאוד בשלב זה, פעילות השרירים משותקת. בשלב זה מתח השרירים אפסי.

בשנת לילה, שמשכה 6 שעות לפחות, אנו חווים כ-5 מחזורי שינה.

מה הוא שיתוק שינה?

שיתוק שינה הוא הפרעת שינה הנכללת בקבוצת הפרעות שינה בשם פאראסומניה – התנהגויות חריגות ולא רצויות בשינה. פאראסומניה יכולה להופיע במעבר בין ערות לשינה, בשנת חלום, או בשלבי השינה העמוקה.

שיתוק שינה מתרחש במעבר משינה לערות, ומאופיין בחדירה של מאפיינים של שנת REM אל תוך הערות. מתח השרירים האפסי האופייני לשנת REM חודר לערות למרות שהמח כבר ער.

האם מדובר בהפרעה נפוצה?

שיתוק שינה היא הפרעת שינה נפוצה יחסית.

כך, סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2011 העלתה שכ- 7.6% מהאוכלוסייה תסבול מאירוע של שיתוק שינה לאורך החיים, והבעיה נפוצה עוד יותר בקרב סטודנטים (28.3%) ובקרב מטופלים פסיכיאטריים הסובלים מהפרעת חרדה (34.6%). נראה שההפרעה שכיחה מעט יותר בקרב נשים, לעומת גברים. בנוסף, שיתוק שינה מופיע יותר בגילאי ה-20 וה-30 ופחות בגיל המבוגר.

מהם התסמינים של שיתוק שינה?

התסמינים של שיתוק שינה כוללים:

  • חוסר יכולת להזיז את הגפיים – זהו התסמין העיקרי של שיתוק שינה, הנחווה כתחושת שיתוק גופני.
  • תחושת חנק – לעתים אנשים הסובלים משיתוק שינה עלולים לחוש תחושת חנק. לא מדובר בחנק של ממש, מכיוון ששרירי הנשימה פועלים כסדרם, אך התחושה יכולה להיחוות כמעין כובד בחזה.
  • הזיות – לעתים יופיעו הזיות בזמן שיתוק שינה, לדוגמא כאשר האדם רואה או שומע אדם נוסף שנמצא בחדר.

ייתכן שרק חלק מהתסמינים יופיעו, כאשר ברוב המקרים האדם יחווה אותם עם ההתעוררות, אך לעתים הם יופיעו דווקא בזמן ההירדמות.

חשוב להדגיש שהתסמינים הנלווים לשיתוק שינה אמנם עלולים להיחוות כדבר מפחיד, אך הם אינם מהווים סכנה בריאותית לאדם. בנוסף, האירוע כולו קצר מאוד, נמשך עד דקה, ולאחר מכן התחושות שנלוות לו חולפות. חלק גדול מהאנשים שסובלים משיתור שינה מתרגלים לתופעה ולא נלחצים ממנה אך ישנם אנשים שיפתחו חרדה מהשינה בעקבות שיתוק שינה.

בנוסף, שיתוק שינה יכול להופיע כאפיזודות, כלומר להתבטא בתקופות מסוימות ולאחר מכן להיעלם, ורוב האנשים לא יסבלו ממנו על בסיס יומי לכל אורך החיים.

מהם גורמי הסיכון להופעת שיתוק שינה?

ישנם מספר גורמים אפשריים לשיתוק שינה:

  • חסך שינה – אנשים בוגרים (מעל גיל 18) זקוקים ל-7 עד 9 שעות שינה מדי לילה, כדי להבטיח את בריאותם הגופנית והנפשית. מחקרים שפורסמו בנושא לאורך השנים, מצאו שחסך בשינה מגדילה את הסיכון למחלות לב, סוכרת, דכאון ועוד. נראה שבאותו האופן, חסך שינה מגדיל גם את הסיכון לשיתוק שינה.
  • הרגלי שינה – מספר שעות השינה בלילה חשוב, אך לא פחות מכך חשוב להקפיד גם על דפוסי שינה קבועים – שעות קבועות שבהן אנו הולכים לישון ומתעוררים. דפוסי שינה לא סדירים מהווים גורם סיכון לשיתוק שינה. בנוסף, גם לאיכות השינה שלנו יש השפעה. סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2018 מצאה שאיכות שינה גרועה קשורה לסיכון מוגבר להופעת שיתוק שינה.
  • תנוחת השינה – ישנה השערה לפיה שינה על הגב יכולה גם היא להגדיל את הסיכון להופעת שיתוק שינה.
  • מצב בריאותי – מחקר שפורסם בשנת 1999 מצא קשר בין בעיות בריאות גופנית לבין שיתוק שינה.
  • לחץ נפשי וטראומה – נראה שקיים קשר בין טראומות עבר לבין שיתוק שינה. מחקר שפורסם ב-2008 מצא שמטופלים שחוו התעללות מינית כילדים, נטו יותר לסבול מאירועים של שיתוק שינה. בנוסף, מחקרים שבוצעו לאורך השנים מצאו קשר בין דיווח עצמי על חוויית סטרס לבין שיתוק שינה.

כיצד מאבחנים שיתוק שינה?

אבחון שיתוק שינה נעשה באמצעות פנייה לרופא שינה. במפגש, יישאל אותך הרופא על התסמינים והתחושות שאת/ה חווה, מתי הם מתרחשים ובאיזו תדירות, וייקבע האם מדובר בשיתוק שינה. במסגרת הפגישה עם רופא השינה, תשאלנה שאלות לגבי תסמינים אחרים כדי להבין האם מדובר בשיתוק שינה בלבד או שיש עוד תסמינים שמחשידים להפרעת שינה אחרת.

כיצד מטפלים בשיתוק שינה?

שיתוק שינה היא הפרעת שינה שלא דורשת  טיפול.

שיתוק שינה עלול להיחוות כלא נעים ואף לעורר חרדה, ולעתים אנשים הסובלים משיתוק שינה חוששים להירדם וסובלים מנדודי שינה.

עם זאת, גם כאשר מופיע שיתוק שינה, חשוב להבין שמדובר באפיזודות קצרות מאוד, וגם אם הן כוללות שיתוק שרירים, הדבר חולף תוך דקה לכל היותר, ואינו משפיע על מצבך הבריאותי.

ישנוניות יומית ושיתוק שינה

לעתים, שיתוק השינה מופיע בנוכחות ישנוניות יומית במהלך היום והירדמויות במצבים פאסיביים, כמו במהלך צפייה בטלוויזיה או בישיבה בכיתה או מול המחשב. אם את/ה חווה ישנוניות יומית בנוסף לשיתוק השינה, חשוב לפנות לרופא שינה ולספר לו על כך.

זאת, מכיוון שבמקרים נדירים, שיתוק שינה יכול להופיע כחלק מתסמיניה של הפרעת שינה בשם נרקולפסיה. אמנם מדובר בהפרעת שינה נדירה, אך ישנה חשיבות לאבחון והתאמת טיפול בנרקולפסיה, כדי למנוע פגיעה במגוון תחומי החיים של האדם. במקרה שיעלה חשד לנרקולספיה, ייתכן שרופא השינה יפנה אותך לביצוע בדיקת חביוני שינה (MSLT), שבוחנת ישנוניות יתר בשעות היום, באופן אובייקטיבי. לקריאה על נרקולפסיה

האם ניתן למנוע שיתוק שינה?

לא ניתן למנוע לחלוטין שיתוק שינה, אך הקפדה על שנת לילה מספקת, הרגלי שינה נכונים ואיכות שינה טובה, יכולים לסייע בהפחתת הסיכון להופעת ההפרעה. 

Call Now Button